Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Τουρίστας στη Θεσσαλονίκη- Turism in Thessaloniki

Υπάρχει μια πόλη.
Μια πόλη για μένα. Η πόλη που με γέννησε. Που με ανάθρεψε. Τώρα που όλοι την απαρνήθηκαν για κάτι δροσερό, μου έδωσαν την ευκαιρία να την δω τουριστικά!Αυτό μου αρέσει να το κάνω όλα τα χρόνια, ανά περιόδους, και να βλέπω τα χρώματα και τις εικόνες να αλλάζουν.
Όμορφη πόλη...η αγάπη μου, η νοσταλγία μου...Το λιμάνι, το ιστορικό κέντρο, η άνω πόλη, τα παλιατζίδικα, τα κτίρια από την Τουρκοκρατία, η κλειστή αγορά του κέντρου και άλλα ...τι να πρωτογράψω?
Δεν είναι όμως αυτά που κρατούν τη ψυχή μου εδώ. Είναι κάτι ζωντανό, μια διαρκής εξέλιξη, ένα χωνευτήρι πολιτισμών, ένα πάρε δώσε ανατολής και δύσης, τα μπαχάρια της ανατολής, εδώ συναντούν την φινέτσα της γαλλικής κουζίνας, τα Οθωμανικά κτίρια, συνυπάρχουν με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική της δυτικής Ευρώπης, ο βαρυ γλυκός Ελληνικός συναντάει το φραπέ , η χαλαρότητα της παραλίας σμίγει με τα καλοστημένα μουσεία, και πλήθος απο εκθέσεις, συλλογές, συναυλίες κ.α
Ο αέρας τούτης της πόλης είναι μαγικός. Μεθυστικός.
Αααχααχ!Τουρίστας στην πόλη μου!Απολαύστε:
 Η εκκλησία του αγίου Δημητρίου. Ρυθμός βασιλικής. Κατασκευάστηκε  τον 4ο αιώνα. Ο σημερινός ναός χτίστηκε μετά την πυρκαιά του 1917. Στο υπόγειο υπάρχει η κρύπτη του αγίου Δημητρίου. Ενώ μέσα στο ναό υπάρχει και το λείψανό του.

  Το παλιό χαμάμ


  
 Η Αγία Σοφία

 Γρηγ. Παλαμά, κέντρο

 Πρ. Κορομηλά, κέντρο


 Άποψη, κτίρια στο κέντρο

 Πλατεία Αριστοτέλους

 Πλατεία Αριστοτέλους

 Ελ. Βενιζάλου 

 Ελ. Βενιζάλου

 Το μνημείο του Λαμπράκη 
στη Βενιζέλου

 Το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος

 Λιμάνι

 Κέντρο

 Μητροπόλεως- Λαδάδικα

 Παραλία



 Ο πύργος του ΟΤΕ

 Η κεντρική βιβλιοθήκη
στην Εθν. Αμύνης


 Η εκκλησία της Αγ. Σοφίας



 Ταμείο Παρακαταθηκών

 Πλατεία Αριστοτέλους, άποψη








Στοά Μαλακοπή και απο κάτω η Τσέχικη μπυραρία


Η πόλη είναι ήρεμη , και μαζί της ηρεμώ και εγώ, πριν οι ρυθμοί γίνουν και πάλι γρήγοροι για όλους ας ρουφήξουμε λιγάκι ακόμη καλοκαιράκι!!!

Και πάαααμε:
Θεσσαλονίκη μου μεγάλη φτωχομάνα
Εσύ που βγάζεις α καλύτερα παιδιά
Θεσσαλονίκη μου μεγάλη φτωχομάνα, 
όπου και αν πάω σ' έχω μέσα στη καρδιά...




4 σχόλια:

  1. Τι όμορφα! Κι εμένα πάντα μου άρεσε η Θεσσαλονίκη όταν άδειαζε τους καλοκαιρινούς μήνες! Πώς και πώς περίμενα τον Άυγουστο για να γαληνέψει πόλη και άνθρωποι μαζί!!!
    Με γύρισες πίσω με όμορφες εικόνες.
    Πραγματικά μου έλειψε...
    Προσωπικά, σε ευχαριστώ για αυτήν την ανάρτηση.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΕΠΙΣΚΕΦΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν και τα συναισθήματά μου δεν είναι τα ίδια με τα δικά σου,την αγαπώ πολύ την επισκέπτομαι συχνά , όχι όμως τον Αύγουστο,πολλές φορές έμενα εικοσαήμερα και την απολάμβανα όχι σαν μία επισκέπτης εμπορικών συναλλαγών αλλά ήθελα να αισθάνομαι σαν κάτοικος της!!! Εχει όμορφα παλαιά κτίρια αλλά και αρκετά παραμελημένα και αυτό με στεναχωρεί!!!Υπέροχες και ανέμελες οι παραλιακές μου βόλτες!!! Φιλιά και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι πως τις μεγαλουπόλεις τις χαιρόμαστε το κατακαλόκαιρο που λείπουν όλοι - ή τουλάχιστον οι περισσότεροι! Λες και αλλάζουν όψη, λες και τις γνωρίζεις απ' την αρχή ένα πράμα!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή