Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Hundertwasserhaus Wien

Στην Αυστρία έχω ένα καλό φίλο. Αυτός ο φίλος έχει μια υπέροχη οικογένεια. Και περνάνε μια δύσκολη περίοδο. Δύσκολη περίοδος δεν έιναι μόνο όταν στη χώρα σου υπάρχει οικονομική κρίση. Δύσκολη περίοδος είναι να παλεύεις για την υγεία και τη ζωή σου.
Σας σκέφτομαι και εύχομαι να πάνε όλα καλά.

Απο αυτόν το φίλο έμαθα πολλά όμορφα πράγματα για την Αυστρία και κυρίως για την Βιέννη.
Ο πολιτισμός είναι κάτι που φαίνεται στην Αυστριακή πρωτεύουσα με την πρώτη ματιά. Ξεχώρισα το μουσείο μοντέρνας τέχνης, όπου είδα απίστευτα project σε εξέλιξη , μα και κάτι ακόμη που θέλω να μοιραστούμε.

Έχετε ακουστα το

Hundertwasserhaus????



Ο κύριος αυτός ο Hundertwasser (με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα  Krawina)μας έδωσε αυτό το εκπληκτικό οικιστικό συγκρότημα, ξεκινώντας απο μια απλή ιδέα. Μια κατοικία όπου θα ζουν σε αρμονία ο άνθρωπος με τη φύση. 
Ο ίδιος δε, ξεκίνησε απο τη ζωγραφική, και στη συνέχεια το ενδιαφέρον του πέρασε στην αρχιτεκτονική. Έστειλε λοιπόν γράμμα στο δήμαρχο της Βιέννης, το 1977 για να του αναλύσει τις ιδέες του. Ο δήμαρχος του έδωσε την άδεια να κατασκευάσει ένα οικιστικό συγκρότημα βασισμένο στις ιδέες του. 
Υπήρχαν λοιπόν τρεις άξονες: Αρμονία ανθρώπου και φύσης
                                                  Ένοικοι φυτά 
                                                 Δικαίωμα των ενοίκων στην εξωτερική διακόσμηση των παραθύρων που αφορούν στο διαμέρισμά τους! 

Εκπληκτικό? Ε ναι λοιπόν είναι! Φανταστείτε να νοικιάζατε σε μια πολυκατοικία που θα φτιάχνατε όπως θέλατε το παράθυρο σας, συμβάλλοντας στην τελική εξωτερική  εικόνα του κτιρίου, ενώ δίπλα σας μπορεί οι ένοικοι να ήταν λουλούδια και δέντρα δημιουργώντας μια μικρή όαση στο κέντρο της πόλης!

Το σπίτι τέλειωσε περίπου το 1985 και έφερε στη Βιέννη πλήθος τουριστών. Είναι απο μόνο του τόσο όμορφο, συνδυάζοντας, τέχνη , γοητεία, λειτουργικότητα, και ομορφιά!
Είναι απο τα ομορφότερα πράγματα που έχω δει. Απολαύστε:














Αν πάτε λοιπόν προς τα εκεί, κάντε μια επίσκεψη!
Καλή σας μέρα!




5 σχόλια:

  1. Υπέροχο !!! Κι έχω πάει τρείς φορές στην Βιέννη αλλά δεν το ήξερα για να πάω να το δώ από κοντά!
    Καλή χρονιά σου εύχομαι, με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι είναι καταπληκτικό και σε πολύ κεντρική θέση!
    Με τις υπέροχες φωτογραφίες σου, το ανέδειξες θαυμάσια!
    Στον δρόμο σου είναι το Rotterdam, όμορφη μοντέρνα πόλη, ο Ρήνος, όπου μπορείς να κάνεις κρουαζιέρα, η Κολωνία με τον υπέροχο Καθεδρικό της ναό και πάνω στον Ρήνο, πολλά μικρά γραφικά χωριουδάκια, γεμάτα αμπέλια και ζωγραφισμένα σπίτια!
    Αυτά, δυστυχώς όταν πήγαμε παλιά, δεν είχα ψηφιακή κάμερα και το χειρότερο ότι ποζάραμε σε κάθε φωτογραφία, χαχααα. Πως να τις αναρτήσω;
    Σε φιλώ και σου εύχομαι να περάσεις υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχα!μα με εσάς να ποζάρετε έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία! Και εμείς σκεφτόμαστε για Ροττερνταμ...θα κοιτάξω όμως και για τα χωριά που μου λες στο Ρήνο για τα οποία δεν έχω ιδέα. Θυμάσαι κάποια ονόματα ενδεικτικά??Στη Κολωνία έχουμε πάει. Τι υπέροχος ναός πραγματικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία Άννα και εμείς πήγαμε τελευταία μέρα... δεν είχαμε φανταστεί ότι θα ναι τόσο όμορφα.!ξοδέψαμε ώρες να το δούμε όλο και να μάθουμε λίγη απο την εικαστική - αρχιτεκτονική του ταυτότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι όμορφο συγκρότημα.... Και μου θυμίζει λίγο από Gaudi (δεν ξέρω αν το γράφω σωστά), τον Ισπανό αρχιτέκτονα με τις ευφάνταστες κατασκευές! Δυστυχώς, στη Βιέννη δεν έχω πάει ποτέ!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή